Kva har hendt med sille og rolige bergen? Når studentene tar over Bergen blir det ikkje gjort i stillhet, det blir gjort for full hals til drøvelen faller ut.

Mangen bergensere ser på gru denne veka og neste veka. Det at studenten har kommet til byen er langt frå noko stille sammenkomst. Her skal det skrikes og ropes alt man orker, det at det finne andre i byen tenker det lite på.

Støy og fylle blir verre og verre for kvart år, det er nesten som at man skal overgå fadder kullet som var i fjor. Som man kunne lese i bt.no 2 februar 2012 «- Vi har sett at fadderukene har eskalert fra år til år. Det har gått ut på å toppe fjoråret og øke alkoholkonsumet, sier leder for Studentparlamentet, Tine Øverseth vider Blomfeldt.» Finnest det ikkje andre aktiviteter å gjera i Bergen uten om flatfyll og ordens forstyrrelser? Etter ein undersøkelse gjennomført blant studentene i regi av Læringsmiljøutvalget ved Universitetet i Bergen, oppga studenter at dei følte seg utsatt for drikkepress under fadderuken i fjor.

Vist du går bort til en gruppe ferske studenter og spør dei om det er drikke press kommer sikkert svaret til å bli nei, gjer man dei en anonym undersøkelse kommer dei til å svare ja. Dette er et ganske skremmende at man må være som alle andre for å passe inn, har studenter det så vanskelig med å finne venner at dei må drikke seg sørpe full for å få det til? Være med på ting dei ikkje hadde lyst til i utganspunktet?

Kva er det foreldrene tenker om dette? Den tanken om at ungen som dei har passet på opp gjennom åra vandrer gjennom Bergen så full at man ikkje tenker rett, blir utsatt for drikke/gruppepress? I 2010 ble det funnet en student død med motorveien i Åsane etter en fadderfest for NHH. Etter bt.no 19 august 2011 startet festingen klokken 15 med vorspiel, ølstafett, busstur og «stunts». Det var god tilgang på gratis øl, vin og  brennevin. Sjølv om det er fri tilgang til alkohol er det ikke ein nødvendighet å drikke seg til døden.

Som ein student (sukkerspinneriet.com) skriver på bloggen sin «Nå er den her igjen. Fadderuken. I en hel uke skal Bergen sentrum forvandles til et wannabe Ayianapa, eller som en slags forlengelse av russetiden helt uten foreldretilsyn.» Det som får meg til å tenke når eg leser dette sistatet er uten foreldretilsyn. Etter det som eg har sett på byen av studenter så skulle mangen av dei hatt foreldrene sine med seg slik at dei kunne lært seg korleis man oppfører seg i det offentlige rom. Man står ikkje og roper og hyler til nokon som står 2 meter unna, man går ikkje inn på butikken med ein stor boomblaster som pomper ut «i’m sexy and i know it» slik at det ikkje går ann å ha en samtale.

At man er ung og dum går det ikkje ann så sei her. Det er eit helt klart bevis på at man ikkje har noko inni pappen og man kan oppføre seg. Neste kritikk er til Politiet som helt klart sitter og ser på det som skjer i bybildet. Hadde man gjort noko slik og ikke vært student hadde man fått klar beskjed om å skutte med det. Er et slik at man å være student for å kunne skape uro i det offentlige rom uten at det får konsekvenser for deg?

Kjelder:
http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Vil-begrense-fadderfyll-1755112.html
http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Mistet-snnen-etter-fadderfest-2558130.html
http://www.sukkerspinneriet.com/fadderuke